0019_susanne_stro%cc%88m
Susanne Ström

Epost →

Nyhet|2016.02.18 kl 09:13

Sista chansen att se ”monstret” från det kungliga skeppet Gribshunden!

Gribshunden_ingemar_lundgren_ocean_discovery_4

Torsdag 18 februari kl 13-16 och söndag 21 februari kl 11-16 i Blekinge museums föremålsmagasin på Rosenholmsområdet.

Därefter skickas den till konservering i Danmark - en process som kommer att pågå under 3-4 år. Stävfiguren bärgades i augusti förra året och har sedan dess vilat i vattenbad i museets magasin i väntan på konservering. Efter beslut i samråd med länsstyrelsen i Blekinge är det nu bestämt att föremålet kommer att konserveras av danska Nationalmuseum i Köpenhamn. ”Valet föll på Nationalmuseum på grund av deras stora kompetens och erfarenhet, liksom möjlighet till samverkan runt vår gemensamma historia. Nu väntar vi bara på utförseltillstånd från Riksantikvarieämbetet” säger museichef Marcus Sandekjer. ”Även om stävfiguren kommer att vara borta under flera år kommer våra besökare att kunna ta del av det spännande fyndet i utställningen Gribshunden 1495 fortsätter Marcus Sandekjer. Utställningen öppnar 23/3 och förutom att här kommer att finnas en fullskalemodell av figuren presenteras också de senaste forskningsresultaten tillsammans med kanonlavetter, ankarspel och andra fynd som bärgats.

Stävfiguren satt längst fram i fören på skeppet Gribshunden som förliste 1495 utanför Ronneby. Den är helt unik och den enda av sitt slag i världen.
Hitta till Rosenholmsmagasinet

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.