0019_susanne_stro%cc%88m
Susanne Ström

Epost →

Nyhet|2017.02.09 kl 11:51

Fyndet av plåtmynt åter i Blekinge

Pl%c3%a5tmynt_nr_1_1723_fredrik_i_(2)

Sedan de 82 mynten, med en total vikt av 92 kilo, bärgats 2009 påbörjades en lång process för att konservera dem, samt att reda ut ersättningsfrågan till upphittarna – och det är alltså först nu som de kan visas upp. Mynten tillhör nu Blekinge museums samlingar, men eftersom fyndet gjordes i Karlshamn av Sydkustens dykarklubb, så kommer några av mynten senare under 2017 att visas upp i samverkan med Karlshamns museum.

Det var 2006 som Sydkustens dykarklubb gjorde det oväntade fyndet av mynten i havet utanför Sternö i Karlshamn. De totalt 82 plåtarna påträffades märkligt nog stående på rad, på högkant på botten, utan spår av behållare eller förpackning. Hur de hamnat där är fortfarande höljt i dunkel, men sannolikt härrör mynten från en skeppslast, som kan ha fallit av eller dumpats i dåligt väder. Det går heller inte att utesluta att det är en transport som under vintertid har gått genom isen. Mynten är präglade i ”daler silvermynt” (Sverige hade under denna tid silvermyntfot) och på 62 av plåtarna har präglingsåret kunnat fastsällas; det äldsta myntet är gjort 1710 och det yngsta 1743 – vilket gör att mynten måste förlorats efter detta år. Värdet är totalt 150 daler, i valörerna ½-, 1-, 2- samt 4-daler silvermynt.

Bakgrund
Det som idag verkar märkligt - varför någon skulle prägla ett mynt som vägde så mycket - var egentligen en logisk lösning. Det var nämligen ont om silver men gott om koppar i Sverige under den här perioden, och mynten skulle vara värda lika mycket som metallen. Plåtmynten tillverkades därför i koppar och gjordes alltså så stora för att de skulle få samma värde som motsvarande silvermynt hade. Det krävdes till exempel ett plåtmynt på hela 19,7 kg koppar för att få ett plåtmynt med värdet 10 daler silvermynt då tillverkningen påbörjades i Avesta år 1644.

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.