0019_susanne_stro%cc%88m
Susanne Ström

Epost →

Nyhet|2017.02.21 kl 08:29

Pigment på skeppet Gribshundens stävfigur bedöms vara färgrester

Gribshunden_ingemar_lundgren_4

Danska experter på Nationalmuseet i Köpenhamn kan nu slå fast att det finns pigmentrester på den spektakulära stävfiguren från skeppet Gribshunden som sjönk utanför Ronneby år 1495. Detta innebär att figuren med stor sannolikhet har varit bemålad. Frågan är hur? Kanske kan utökade undersökningar av sedimenten ge svar.

”Detta är en viktig pusselbit för förståelsen för det unika skeppet och dess funktion, liksom för kunskapen om hur skepp från Columbus tid verkligen såg ut. Gribshunden är det bäst bevarade 1400-talsskeppet i världen” säger Siiri Irskog på Blekinge museum i Karlskrona, som beställt analysen och som förvaltar fynden från skeppet. ”Att kunna visa att stävfiguren var bemålad tydliggör också bilden av hur det var att möta skepp vid denna tid, inte minst i strid när målet var att borda fienden. Ganska skrämmande helt enkelt.”

Danska Nationalmuseets konservator Kristiane Straetkvern leder arbetet med stävfiguren i Köpenhamn. Hennes kollegor har genomfört färganalysen med hjälp av röntgenfluorecensanalys (XRF) och mikrokemiska tester, liksom spektroskopi. ”Tyvärr går det inte att se vilka färger som använts, pigmenten är för fragmentariska och kontaminerade. Men vi vill gärna undersöka sedimentet på bottnen där figuren legat för att se om det kan finnas ytterligare spår där” säger Kristiane Straetkvern. ”Men självklart är det spännande redan nu, med de här resultaten!”

Kristiane Straetkvern menar att stävfiguren med tanke på sin ålder är i gott skick, men att de utsirade detaljerna i ”ansiktet” är mycket ömtåliga och behöver mycket omsorg under konserveringsprocessen.

De båda museerna diskuterar nu ett fördjupat dansk-svenskt samarbete, där forskningen finns i centrum. Samverkan inriktas dessutom på att lyfta den gemensamma historien i regionen – staden Ronneby var ju exempelvis dansk vid tiden för förlisningen.

Ytterligare information:
Siiri Irskog:
Arkeolog och projektsamordnare för Gribshunden, Blekinge museum
Tlf.: +46-(0)455-30 49 82. E-mail: siiri.irskog@blekingemuseum.se

Kristiane Strætkvern
konservator Nationalmuseet i Köpenhamn
Tlf.: +45-4120 65 28. E-mail: kristiane.straetkvern@natmus.dk

Bakgrund
Stävfiguren föreställer ett ”monster” (kanske en ”Grip-hund”) med grinande tänder och ett människohuvud i käftarna. Det är det enda i sitt slag från denna tid i världen. Figurhuvudet är en del i skeppskonstruktionen (snarare än en galjonsbild som är påsatt) och är utmejslad i änden på en 3,5 meter lång balk som hållit uppe förkastellet på skeppet.

Det spektakulära fyndet av stävfiguren från den danske kungens Flaggskepp gjordes 2015 och figuren bärgades strax efter av dykare från Södertörns högskola och MMT. Skeppet ses som en saknad länk till hur skeppsbyggnadskonsten vid tiden för de stora upptäcktsresorna, som Columbus (Amerika 1492) och Vasco da Gama (Indien 1498), såg ut.

Skeppet Gribshunden är sannolikt byggt i Nederländerna eller Flandern, med virke från Frankrike. Det  ar den danske kung Hans stora flaggskepp och löpte ut från Köpenhamn en sommardag 1495 med runt 150 man ombord. Målet var unionsförhandlingar i Sverige, men istället utbröt en brand ombord då skeppet ankrat utanför den då danska staden Ronneby. Gribshunden exploderade och katastrofen var ett faktum. För mer bakgrund – se www.gribshunden.se

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.