Blekinge museum

Månadens föremål tv spel

Månadens föremål oktober

Detta TV-spel underhöll en familj i Fridlevstad i slutet av 1970-talet. Colourscore VM-11, tillverkat av företaget Videomaster, introducerades 1977 och blev en riktig storsäljare. Ett exemplar hamnade till sist i Blekinge museums samlingar. Man kunde spela fotboll, tennis eller squash. Colourscore var ett av de första TV-spelen med färggrafik. Världens första spelkonsol för hemmabruk, amerikanska Magnavox Odyssey, kom ett par år tidigare, 1972. Snart såldes TV-spel över hela världen och hamnade också i de blekingska hemmen.

Detta exemplar donerades till museet 2000 och då funkade spelet fortfarande. Sedan dess har det dock varsamt behandlats som ett museiföremål. Enligt uppgift var det familjens söner som använde TV-spelet, dottern var inte intresserad. Idag är det däremot allt fler tjejer som spelar datorspel.

Du kan se detta gamla Colourscore och annan spännande teknikhistoria i museets föremålsmagasin på Rosenholm den 21/10. Då är det nämligen öppet hus och temat för dagen är ”Digitala minnen – retroprylar vi glömt?”

http://www.blekingemuseum.se/posts/765

Föremål  Blm 24930, foto: Morgan Olsson