Blekinge museum

Mansdräkter

Den manliga dräkten i Blekinge uppmärksammades inte alls så mycket i sin samtid som den kvinnliga. Ganska få plagg är bevarade och dokumentationen är inte speciellt omfattande.På bilden ser vi hur Hilleström skildrar dräkten vid slutet av 1700-talet.

När Håkan Pettersson 1848 beskriver "sina förfäders" dräkt skriver han:
" Högtidskläderna utgjordes av en svart klädeströja med röda passpoaler i alla sömmar, röda knapphål och stora silverknappar. Tröjan var så lång som vår tids vapenrockar. Svarta kortbyxor med silverknappar och spännen vid knäna. Strumpebanden borde synas på den vita ullstrumpan emellan stöffelkragen och byxan. Strumpebanden voro antingen virkade av rött eller vitt ullgarn eller också vore de av bockskinn... Västen var vanligen av rött scharlakan eller av skinn... Hattarna hade låg rund kulle och vida brätten... Sommarkläderna voro vanligen av gult sämskat skinn, med många sirater av skräddarens konst..."
Dräkt med sämskskinnsbyxor, randig väst, tröja och hög hatt
buren av Carl-August Liljedahl sydd av Ulla Liljedahl.

"Karlarnas högtidsdräkt består av blå tröja med korta skört... Knapparna äro merändeles av silver. Under tröjan brukas ett stundom flera livstycken av sämskat skinn. Gula skinnbyxor af s.k sämskskinn, laskade och med blomsterverk vid byxluckan. De mindre förmögna och drängar nyttja grå vallmars tröja och kortbyxor likaväl skurna på samma sätt som de rika".
Så beskriver Gynter dräkten år 1847.

 

PDF Beskrivning över mansdräkten gjord av Hembygdsgillet  i Karlskrona 1965.