Blekinge museum

Brudkrona

Månadens föremål september 2020

Månadens föremål är en brudkrona som bars den 13 september 1872 då bonddottern Christina Svensdotter gifte sig med änklingen Mattis Svensson i Hällaryds församling. Båda var födda i Hällaryd och efter bröllopet bosatte de sig på Tärnö där Mattis var lotsförman.

Bröllopet var en av de större högtiderna hos den svenska allmogen. Det var en fest som markerade övergången till en ny fas i brudparets liv och säkert också en välbehövlig paus i en annars slitsam tillvaro. Johan Ulrik Runstedt gästade ett blekingskt bondbröllop 1866 och skrev sedan mustigt och livfullt om sina upplevelser i ”Den svenska familjejournalen”. Han berättar om ett kalas som pågick i flera dagar. Festen dignade ”af det största öfverflöd”, men var ändå inte så kostsam för värdparet då gästerna hade med sig egen förning som bröd och bakverk. Festens deltagare drack öl, stampade i golvet, klappade händer och ropade ”tjo!”, ”hej” och ”hopp!” Den dansades också livligt, bland annat ”quadrille” som Runstedt mest tyckte påminde om att hoppa ”kråka”. Musikanter förde ett förfärligt oväsen. Vid midnatt intogs ”kaksupen” och en stund senare skulle brudparet ”spelas i säng”, dvs i procession ledas  av musikanter och gäster till sängen i brudkammaren. Festen fortsatte dagen därpå med en riklig frukost.

Författaren beskriver också ingående brudparets klädsel, inte minst brudkronan i silver, med tygblommor, hängande blad av silver och glasbitar i regnbågens alla färger. Brudkronan symboliserade renhet och jungfrulighet och från 1600-talet blev den allt vanligare vid svenska bröllop. Kyrkan lånade ibland ut kronor och andra dräktdelar till brudparet då de inte alltid hade möjlighet att skaffa dessa föremål själva. På landsbygden var tillgången till ädla metaller också sämre varför kronor tillverkades av metalltråd, papper, glas och tygbitar. På 1800-talet blev det också allt vanligare med kronor av myrten, en växt som enligt folktron skulle bringa lycka.

Christinas brudkrona har en stomme av ståltråd. Den är lindad med pappersremsor och dekorerad med konstgjorda blommor, klippta av tyg och papper. Glaskulor i girlander är monterade på ståltrådar och fjädrar är fästa på kronans toppar. Ett stycke kreativt, folkligt hantverk.

Christina och Mattis fick tre barn tillsammans och en av döttrarna skänkte brudkronan till museet 1935, fem år efter att modern dött. Fadern Mattis dog redan 1916.

Föremåls-id Blm 11624-1, Foto: Morgan Olsson