Blekinge museum

Kopparstick

Månadens föremål april 2021

Vem har klippt i kopparsticket?

Då vi inventerar och omfotograferar våra samlingar stöter vi ofta på intressanta föremål som inte sett dagens ljus på länge. Som det här, ett flera meter långt kopparstick som avbildar Karl X Gustavs begravningståg genom Stockholm den 4 november 1660. Ur ett blekingskt perspektiv blir bilden intressant då detta skall vara första gången vårt nuvarande landskapsvapen avbildas. Vid begravningen hade Blekinge bara varit en del av det svenska riket i några få år, efter att freden i Roskilde 1658 tvingat Danmark att avhänga sig Skånelandskapen till Sverige.

Det finns bevarade exemplar även i andra museisamlingar, som på Livrustkammaren och Stockholms stadsmuseum. Dessa exemplar mäter en längd på runt 4,5 meter men vårt kopparstick är däremot bara runt 3,5 m långt. Någon del saknas alltså, och det verkar faktiskt som om just Blekinges landskapsvapen har intresserat föremålets tidigare ägare. Det är nämligen avsnittet med Blekinges vapen som fattas.


En komplett och kolorerad version som finns på Stockholms stadsmuseum, jämför med vårt exemplar.

Bilden är tecknad av en kungens förtrogna män, Erik Dahlbergh som också gjorde Karlskronas första stadsplan. Den är graverad i Stockholm av fransmannen Jean le Pautre (död 1682). Begravningståget rör sig sakta genom huvudstadens gator mot Riddarholmskyrkan och kungens sista viloplats. Det skall ha varit en grå och mulen dag, vilket inte hindrade att begravningen blev en storslagen manifestation. Klockor ringde, trummor dånade och kanonskott mullrade från pjäser både på land och från örlogsfartyg. Tågets deltagare bär svarta sorgdräkter och i processionen, samt på kopparstickets sidor och överkant, återfinns provins - och landskapsfanor. Hela det stormaktstida Sverige skulle sörja. I bildens nederkant återges några av begravningstågets deltagare med namn.

Det hade funnits ett äldre landskapsvapen för Blekinge men ett nytt skapades just i samband med begravningen. Detta för att markera att Blekinge nu var en del av det svenska riket. Motivet utgörs av ett blått fält och ett ekträd vars stam är prydd med tre kronor. Det broderade begravningsbanéret som faktiskt användes den 4 november 1660 är idag bevarat på Livrustkammaren.

Vårt kopparstick, som är i två delar, köptes till museet 1921. Den kompletta bilden skall bestå av 13 sammansatta ark men vem som klippte ut Blekinge får vi nog aldrig veta…

Blm 9390, foto: Morgan Olsson