Blekinge museum

Porslin

Månadens föremål maj 2022

Man behöver knappast vara expert på svensk designhistoria för att känna igen namnet Edward Hald. Hald är kanske mest känd för sin glaskonst och sitt arbete för Rörstrands Porslinsfabrik men hans tid som konstnärlig ledare på Karlskrona Porslinsfabrik förtjänar att lyftas fram. Under Halds år på fabriken, från 1925 till 1933, formgavs en mängd serviser och dekorer med en omisskännlig känsla för kvalitet och gott hantverk.

Edward Hald föddes i Stockholm 1883. Han tog sig till Tyskland för att studera arkitektur och ekonomi men utbildade sig också inom måleri, bland annat som elev hos Henri Matisse i Paris. Väl tillbaka i Sverige, och efter några års arbete på glasbruket i Orrefors och Rörstrands Porslinsfabrik, engagerades han som konstnärlig ledare på Karlskrona Porslinsfabrik.

Fabriken hade startat sin verksamhet 1918, även om det redan året innan hade påbörjats en mindre produktion. Den grundades i ett spännande skede i den svenska designhistorien. En tid då många konstnärer, hantverkare och samhällsdebattörer förespråkade en samverkan mellan konstnär och industri. Målet var att producera ”vackra vardagsvaror” som även mindre bemedlade skulle ha råd att införskaffa. Ett demokratiskt konsthantverk med industriella förtecken, kanske kompletterat med en aning ”smakfostran”. Utvecklingen tog fart efter Svenska Slöjdföreningens berömda hemutställning på Liljevalchs i Stockholm 1917, och samma tongångar hördes också på andra håll i Europa. I England fanns till exempel sedan tidigare William Morris och Arts and Craftsrörelsen som verkade för ett slags socialism kopplat till hemmet och husgeråden som fyllde det. På utställningen representerade Hald Rörstrands Porslinsfabrik och gjorde stor succé. Utfallet blev kanske inte alltid det som formgivarna hade hoppats på. Det visade sig snart att det främst var överklassen, och inte den tilltänkta målgruppen, som intresserade sig för den nya tidens formgivning. Industriell tillverkning till trots, produkterna var ändå för dyra för arbetare att köpa.

Av de föremål signerade ”Hald” som finns i vår samling har vi valt ut dessa: en kopp med fat samt en assiett. Modellen kallades 27 och är tillverkad i fältspatsporslin. Den formgavs på 1920-talet, i tidstypisk, stram och lyxig art déco i röd dekor med drakfigurer i guld. Just gulddekor var något Hald gärna använde sig av.


Drejeriet på 1930-talet, Blm 30563 3

Under Halds tid vid fabriken arbetade runt 200 personer här och varje dag tillverkades över 2000 koppar och 800 tallrikar. År 1942 köptes verksamheten upp av Upsala-Ekeby AB och blev del av en stor koncern där även Gelfe Porslinsfabrik sedan tidigare ingick. Karlskrona Porslinsfabrik lades slutligen ner 1968, efter en tid av minskad lönsamhet.
Vardagsföremål, som en kaffekopp, är också intressanta som museiföremål då man genom dessa kommer nära användaren. De är lätta att relatera till. Kanske har du själv porslin från Karlskrona hemma? Vänd i så fall på föremålet, har du tur är namnet ”Hald” stämplat på baksidan.

 Föremåls-id: Blm 21924