Blekinge museum

År 7-gymnasium

KARLSKRONITER - alla dessa inflyttade
Karlskrona är en speciell stad. Under mer än 300 år har människor flyttat hit. Några kom hit av tvång som varvsarbetare eller soldat. Vissa kom hit för kärleks skull, andra för att söka arbete. Stadens historia har präglats av de människor som flyttat hit och Karlskronas historia blir därför ”alla dessa inflyttades” historia.

Vill du boka detta program kontakta Ola Palmgren

 

Ronneby blodbad - om källkritik och historiebruk

Händelserna i Ronneby i september 1564 har gått till historien som Ronneby blodbad. men vad hände egentligen? Hur mycket av berättelserna går att belägga. Vi använder oss av skriftliga källor, arkelogiskt material, rapporter bilder m.m. Programmet är framtaget i samarbete med gymnasielärare i historia.

 

Vill du boka detta program kontakta Ola Palmgren

 

Vedeby - "forska" och skriv din egen berättelse

Få områden i Blekinge har genomgått en så omfattande förändring som Vedeby. På mindre än en mansålder har området gått från en lantlig idyll till ett område fyllt av stora "köplador". Trots detta finns landskapets historia dold ibland snåren.

Via materialet på vår hemsida och besök på plats låter vi eleverna skriva sina egna berättelser. Därefter läses texterna in och via en app kan man sedan lyssna på berättelserna på plats. för mer information se Vedeby

Projektet har möjliggjorts genom en generös donation från Skolhistoriska  föreningen i Karlskrona, i samband med att föreningen upphörde 2017. Utvecklat i samarbete med eleverna på Rosenholmsskolan, Karlskrona.

Kontakta Ola Palmgren om ni är intresserade av att prova denna metod.