Blekinge museum

Reklamskylt i Amerika om John Lind

Debut i Amerika

"Min debut för Amerika skulle ske i Chicago, i en operetteater Garrick. Den reklam man ägnat mig var äkta amerikansk; när jag åkte i vagn från stationen till hotellet såg jag hela stora kvartersplank, där det stod talat om den europeiska sensationen Lind. Trots alla mina föregående triumfer var det nästan så att jag kände mig litet egendomlig till mods. Och den känslan ökades förstås ännu mera, när jag presenterade mig och platsdirektören sa: Det kan inte vara någon möjlighet att detta skall vara Mr Lind!"


 Jag levde mig in i varje roll…
"Om jag nu skall säga det själv, så hade jag stor framgång överallt i Amerika, där jag uppträdde. Jag levde mig in i varje roll, studerade den så intensivt, att jag helt enkelt var den karaktären på scenen, som jag föreställde, vare sig det nu var en spanjorska, parisienne eller något annat. Jag hade ju rest omkring mycket och kände följaktligen de olika folkslagen, deras karateristiska egenskaper och vad som inte var minst viktigt, deras aktuella frågor. När exempelvis emancipationen kom och damerna började sträva efter likställdhet med männen, då måste jag naturligtvis följa med min tid och uppträdde alltså i en jaktscen, iförd frack och chapeau claque med en damklänning under."


Semester i Nättraby och problem med vikten…
"Efter Boston gjorde jag en tripp till Baltimore, Philadelphia och Washington, men sedan var säsongen slut och jag reste hem till Sverige för att vila, vilket onekligen kunde behövas. Jag hyrde en liten trevlig lägenhet i Nättraby hos vår nuvarande polismästares moster och flyttade dit med min mor. Om sommaren bodde i Nättraby också en gammal barndomskamrat och kompanjon i många upptåg. Det var en härlig tid. Vi badade, promenerade, hade oss och pratade teater . Men tiden rann formligen undan och snart måste jag återgå till mitt arbete.

Jag hade ett förfärligt slit med att bringa ned mig igen, ty mina roller krävde ju en viss smärthet. Jag promenerade i timvis, iklädd en tjock pullover, så att svetten rann av mig och man bokstavligen talat kunde spåra mig på gatorna. Så nog fick jag lida för min roliga semester! Men allting tar en ända, och snart var jag på väg tillbaka till Amerika igen."


Teaterbesök som reklamkupp…
"Vancouver, British Columbia, var min nästa etapp. Vi träffade där flera bekanta från London och publiken, som till stor del var engelsk, var synnerligen vänlig. I stan fanns en då för tiden mycket berömd kinateater, där man spelade dramer, som t. o. m. kunde hålla på i ett par veckor. Varje kväll uppfördes nämligen en avdelning ur dramat, till dess att det hela var slutspelat. Publiken var följaktligen tämligen konstant, kom varje kväll och följde dramats utveckling med största intresse. Alla roller spelades av herrar. Det var nämligen inte alls sed dåförtiden att damer uppträdde på en kinateater. Skådespelarna hade underbara kostymer av siden med broderier i guld och silver, och även dekorationerna var av siden.

Vi var inbjudna till den här teatern en kväll och anlände under en paus. Just som vi kom in i logen reste publiken sig upp och började applådera. Tydligen hade teatern an- änt vårt besök som en reklam för att locka dit folk och också lyckats ganska väl.

Under besöket fick jag vidare ta emot en utomordentligt vacker sidenkimono som minne av kvällen."

John Lind 1933

 

Upp