Blekinge museum

Holmamålastugan


Foto Jonas Eckerbom 2007. (Blm_Db 20070684)

Stugan flyttades från Holmamåla i Fridlevstads socken till Wämöparken 1912. Den skänktes av ägaren till Holmamåla gård Holm Thorsson. Stugan som då kallades Anders Olsa-stugan stod ursprungligen i Römåla i Ledja men hade flyttats till Holmamåla. Karl Andersson som föddes i torpet 1857 har berättat om stugan och livet där. Det var efter hans far torparen Anders Olsson som stugan fick sitt namn "Anders Olsa-stugan". I stugan föddes tio barn. Nio av dem överlevde till vuxen ålder. Familjen hade kök, ett boningsrum(stugan) och en kammare. I stugan låg mor och far i en säng med minsta barnet, en låg i vaggan, 3-4 barn låg i en annan säng och fyra barn låg i soffan. Anders Olsa var dagsverkstorpare. Han fick bruka en del av bondens mark mot att han gjorde ett antal arbetsdagar på bondens gård.


Runt huset hade man fruktträd och stickelbär (krusbärsbuskar) och en stor blomstersäng med lavendel, mynta, pingst -och påskliljor. De odlade inga grönsaker. Någon gång kunde fadern köpa grönsaker i stan.

Interiör av stugan med G. Quiding och G. M. Liljeberg, båda verksamma i Föreningen Wämöparken och Blekinge museum, klädda som fiskare.

Holmamålastugan var ett av de första husen som uppfördes i Wämöparken. Den inreddes med möbler och föremål som fanns i Blekinge museum. Man valde att inreda den med föremål som hade anknytning till fiske och kallade den "Fiskarstugan"

Källor: Uppteckningar av Leander Johansson i Blekinge museums arkiv.