Öppet hus|2019.10.20 kl 11:00

Brott och straff

Öppet hus i föremålsmagasinet på Rosenholm.

Vi har nyligen tagit emot en samling polishistoriska föremål och med anledning av detta blir temat för öppet hus på föremålsmagasinet 20/10 "Brott och straff". Vi visar även äldre föremål på temat: skampåle, handbojor, uniformer och mycket mer. Vi utlovar en fängslande dag!

Mellan kl 11-14 får vi besök av två fullt utrustade poliser från Karlskrona som berättar om hur det är att arbeta som polis. De visar även upp en polisbil och en polismotorcykel.

Kl 13 håller museets pedagog Ola Palmgren ett kortare föredrag om avrättningsplatsen i Listerby. Det blir en spännande berättelse om brott och straff i äldre tider.

Museets arkivarie Karin Ehnberg berättar också mer om det intressanta arkivmaterial vi tagit emot från Polisen. Vi bekantar oss bland annat med fjärdingsman Adolf Petersson från Kråkerum.

Det blir även roliga aktiviteter för yngre besökare. Vi behöver hjälp av duktiga små detektiver för att hitta de försvunna guldgubbarna!

Du kan titta i föremålsmagasinet, ställa frågor om föremål och söka i museets föremåls- och fotodatabaser. Personal finns på plats som hjälper dig.

I museets föremålsmagasin på Rosenholm finns allt mellan himmel och jord sparat. 60 000 föremål, från forntid till nutid. Vissa saker är unika objekt, andra helt vanliga grejor som du kanske har själv eller såg hos dina mor-eller farföräldrar.

Du kan titta på tusenåriga föremål framgrävda ur den blekingska myllan, på vagnar från gods och gårdar, medeltida kyrkliga föremål eller museets stora samling av allmogebåtar.

Evenemanget pågår mellan 11-16

Kontakt: Christoffer Sandahl