Vernissage|2019.10.21 kl 18:00

Gdańsk Press Photo 2019

Baltic Sea Cultural Centre utställning presenterar ett urval av de bästa foton som tagits av pressfotografer från Pommernregionen och som vann i Zbigniew Kosycarz fototävling, i vilken både kända proffs och begåvade debutanter har deltagit.

Östersjökulturcentrum i Gdańsk välkomnar Er till utställningen Gdańsk Press Photo 2019

Utställningen består av de bästa bilderna prisade i Zbigniew Kosycarz Pressbildtävling. Bilderna belyser människors liv i Polska Pommern under åren 2018-2019 fångade av såväl berömda fotografer som begåvade debutanter.

Under vernissagen visas filmen ”Remus äventyr”. Det är en animerad berättelse som i sin visualisering utgår från skulpturer skapade av den kasjubiska konstnären Janina Brzeska. Kasjubien är nordöstra delen av Polska Pommern kring staden Gdańsk, som bebos av Kasjuberna, en folkgrupp med färgstarka kulturtraditioner som har bevarats in i vår tid. Filmen har inspirerats av det viktigaste verket i kasjubisk litteratur; romanen ”Remus liv och äventyr” av Aleksander Majkowski.

Detta evenemang är finansierat av Östersjökulturcentrums projekt ”Remus straff eller Pommern under resan” vilket har till syfte att främja kultur och konst i Pommern och det i utbyte med andra östersjöländer. I Karlskrona visas utställningen under Världsarvsdagarna 2019.

*Zbigniew Kosycarz (1925-1995) – en av de populäraste kulturprofilerna i Pommern. Han har började dokumentera Gdańsk direkt efter att han kom till staden 1945 och har lyckats att skapa en levande krönika. Han har kallats för ”flygande bildreporter” då han dök upp vid alla stora evenemang men inte att förglömma är hans dokumentation av vardagsliv. Pressbilderna var inte bara hans yrke utan även passionen som följde honom under hela livet (kfp.pl).

Arrangör Karlskrona kommun.

Kontakt: Christina Berup