Bildcollage från www.rotter.se

Aktivitet|2020.01.18 kl 11:00

Släktforskningens dag

Tema officerare och soldater deras liv och bostäder.

Under dagen få du tips om hur du kan söka i databaser på jakt efter dina rötter. Det finns även möjligheter att köpa intressant litteratur. I år samverkar flera aktörer i Blekinge som på olika sätt och med olika material kan visa dig vägen till din släkthistoria. Vi avslutar kl 15.

Följande deltagare finns på plats förutom Blekinge museum och Marinmuseum:
Blekinge Släktforskarförening, som bland annat berättar om och visar Blekinge Båtsmansregister och Skeppsgosseregistret.

Ostkanten” – forum för Blekinge och Södra Möre visar sina digitala släktforskningstjänster.

Kungl. Örlogsmannasällskapet berättar om sitt material som ger en inblick i officerares liv under gångna tider.

Personal från Marinmuseum och Blekinge museum tipsar om vägar in till källmaterialet.

Den som släktforskar dyker ofta på en släkting som varit indelt soldat
Från 1600-talet fram till 1901 bestod den svenska krigsmakten till största delen av soldater som bodde i sitt soldattorp och livnärde sig på ett litet jordbruk. En gång om året gav de sig iväg för att öva med de andra soldaterna i sitt kompani. Som indelt soldat fick man alltid vara redo att dra ut i krig om så krävdes och man visste att risken att inte komma hem igen var stor. Källorna till våra militära anfäder är många och spännande men att hitta släktingar som gett sig ut i världen som soldat är inte det lättaste.

Indelningsverket avskaffades 1901, men den siste indelte soldaten tjänstgjorde fortfarande 1969 – som 90-åring.

Soldattorpen var byggda i stort sett enligt samma ritning. När det kom till officersbostäderna var det snarare principen "ju högre grad desto större hus" som gällde.

Släktforskningendag arrangeras årligen på initiativ av Sveriges släktforskarförbund.

Mer information om dagen.

Kontakt: Christoffer Sandahl
Plats/lokal: Blekinge museum, Hörsalen