Öppet hus|2022.11.20 kl 11:00

Öppet hus på magasin Rosenholm

I museets föremålsmagasin på Rosenholm finns allt mellan himmel och jord sparat. 60 000 föremål, från forntid till nutid. Temat är för dagen är arkeologi.

Du kan titta på tusenåriga föremål framgrävda ur den blekingska myllan, på vagnar från gods och gårdar, medeltida kyrkliga föremål eller museets stora samling av allmogebåtar. Vissa saker är unika objekt, andra helt vanliga grejor som du kanske har själv eller såg hos dina mor-eller farföräldrar. Här finns inte minst mängder av typiska blekingska kulturföremål som hängkläden, trebenastolar och julträd.

Kl 12.30 föreläser Ludvig Papmehl-Dufay, docent i arkeologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar, om massakern i Sandby borg på Öland. Ludvig har i över 20 år arbetat med forskning och utgrävningar på Öland. Under de senaste ca 10 åren har han bland annat varit involverad i undersökningarna av Sandby borg och den massaker som upptäckts där. I det här föredraget berättar han om upptäckterna i Sandby borg, och visar hur de kan förstås i ett större sammanhang.

Foto: Åke Nilsson

Kontakt: Christoffer Sandahl