Utställning|2022.11.13 —2023.03.05

DANSBAND BLEKINGE

Utställning om dansbandskulturen i Blekinge.

Vad tänker du på när du hör ordet dansband?

Kanske gamla lp-skivor med omslag av leende musiker i färgstarka kläder och bandnamn som slutar på x och z? Eller på låtar om hjärta och smärta, ackompanjerad av en dansant fyrtakt?

I utställningen DANSBAND BLEKINGE ger vi dig förklaringen till allt från fantasikläder och smäktande låttexter till dansbanornas utformning och turnélivets baksidor.

Du får beundra fantastiska scenkläder och skivomslag i original från dansbandens guldålder, lyssna på musiken och kika ner i montern med arkeologiska fynd från 1900-talets festplatser. Naturligtvis får du också möjlighet att starta ett eget dansband med inspiration och rekvisita från utställningen!

Men framför allt är Dansband Blekinge en presentation av dansbandsscenen i Blekinge från 1970-talet och framåt. I samband med utställningens öppnande släpps också boken "Dansband Blekinge" som är en del av dokumentationen av dansbandsscenen i Blekinge. Läs mer om boken HÄR

Vi är också glada att äntligen kunna öppna museets utställningshall, reception och butik som varit stängda under två år på grund av saneringsarbeten.

Ladda upp inför en färgstark och svängig vinter tillsammans med oss!

Invigning 13 november kl 12.00 i stora utställningshallen, Blekinge museum i Karlskrona (ingång huvudentré från Fisktorget)

12.30 Museichef Marcus Sandekjer inviger utställningen. Därefter uppträder
Dansband Blekinges egna supergrupp med låten "Så här vill jag leva!" specialskriven för projektet av Martina Karlsson i sällskap av Annelie Leopard, Ulf Lundh, Jens U Nilsson och Thomas Lindberg. Förutom den specialskrivna låten spelar gruppen utvalda favoritlåtar från dansbandslivet.

Om det blir fullsatt i utställningslokalen görs en andra spelning ca kl 14.

Projektet är ett samarbete mellan Blekinge museum, Musik i Blekinge och Blekingesrkivet

Kontakt: Charlotte Nordheim
Plats/lokal: Blekinge museum