Mustafa aga med uppvaktning. Han kom till Sverige för att kräva tillbaka en skuld som han hävdade Karl XII hade till osmanska riket.  Okänd konstnär. Olja på duk. Bibysamlingen. Foto Magnus Persson.

Utställning|2016.05.14 —2017.02.26

Sista helgen för Karl XII:s kreditorer!

Utställningen (som finns parallellt både i Karlskrona och Karlshamn) handlar om Karl XII:s kreditorer (långivare) som anlände till Blekinge en vinterdag 1716. De kom för att få tillbaka de pengar som Karl XII lånat av dem under sin tid i Osmanska riket.

Kreditorerna inkvarterades hos borgarna i Karlshamn. Här mötte de en värld helt olik den som de var vana vid och här kom de att stanna under tre år. Många av dem var judar och muslimer och för första gången i svensk historia tilläts de att utöva sina religioner även om det måste ske bakom stängda dörrar. De flesta fann sig väl tillrätta på den nya platsen men några av kreditorernas öden och äventyr kan vi följa genom rättegångsprotokoll. 1719 kallades kreditorerna till Stockholm och fortsatte här sedan sin kamp för att få tillbaka sina pengar.

En utställning som ger insikter i 1700-talets verklighet, väcker tankar om kulturkrockar, hemlängtan, frustration mot obegriplig administration och plötsliga våldsdåd.

I utställningen visas föremål inlånade från Livrustkammaren, Armémuseum och Historiska museet.

Särskilt barnspår i utställningen! Öppnas i samma fönster.

Pågår 14/5 2016-26/2 2017

OBS! Parallellt pågår också på Karlshamns museum en utställning om kreditorerna. Detta är ett samarbete mellan Länsmuseet och Karlshamns museum. Detaljer hittar du på Karlshamns museums hemsida. Öppnas i nytt fönster.

Kontakt: Christina Berup
Plats/lokal: Blekinge Museum