Aktivitet|2018.04.22 kl 11:00

SÖNDAGSÖPPET I MUSEETS SKATTKAMMARE

Tema: Bryggor och båtar Möt Karlskronakonstnären Bengt Saltö som berättar om sin tavla "Bryggan", nyligen donerad till Blekinge museum. För Bengt representerar bryggan en närmast organisk del av livet vid havet. Han ser nu hur den gamla typen av bryggor försvinner och ersätts av Y-bommar och rätvinkliga bryggor och vill i sitt konstverk peka på det försvinnande kulturarvet.

Blekinge museum plockar nu upp denna tematik och gör Bengts donation till grundvalen i projektet #blekingebryggor där vi gör ett försök att samla in bilder på dessa utrotningshotade bryggor innan de skattar år förgängligheten.

Vi söker därför alla som har egna minnen, känslor eller tankar kopplade till detta tema. Du kommer kanske vistas mycket på någon brygga i sommar? Vi vill då gärna samla in dina bilder därifrån. För den som använder Instagram är det bara att tagga bilden med #blekingebryggor för att den skall synas i vår insamling. Skriv också gärna en kort bildtext.

Du kan titta i föremålsmagasinet, ställa frågor om föremål och söka i museets föremåls- och fotodatabaser. Personal finns på plats som hjälper dig.

I museets föremålsmagasin på Rosenholm finns allt mellan himmel och jord sparat. 60 000 föremål, från forntid till nutid. Vissa saker är unika objekt, andra helt vanliga grejor som du kanske har själv eller såg hos dina mor-eller farföräldrar.

Du kan titta på tusenåriga föremål framgrävda ur den blekingska myllan, på vagnar från gods och gårdar, medeltida kyrkliga föremål eller museets stora samling av allmogebåtar.

Kontakt: Christoffer Sandahl
Plats/lokal: Rosenholm