Utställning|2018.03.15 —2018.04.15

Traces of Existence - Medborgarspelet

Judiska museet c/o Blekinge museum, Karlskrona. Traces of Existence – Medborgarspelet är ett konstnärligt nedslag, men också ett undersökande av den svensk-judiska historien i Karlskrona i samarbete med Judiska museet.

KONST I TIDNINGEN
Under fyra torsdagar publicerar Blekinge Läns Tidning ett verk av konstnären Ulrika Sparre. De fyra verken anknyter på olika sätt till Fabian Philips tid men återspeglar och reflekterar samtidigt till idag. Då stångades Fabian Philip mot judereglementet, idag möter utlänningar istället immigrationsverket paragrafer. Spår, brev och skärvor av återberättade minnen har lagts ihop, spelats in och ritats ut på kartan.
Konst i Blekinge-podden

BERÄTTELSER I MOBILEN
Vår berättelse om Karlskrona börjar när en ung judisk man, bara nitton år gammal, bestämmer sig för att invandra till Sverige från Mecklenburg 1783.
Vi har följt de snåriga spåren genom arkiven, läst breven till kungen och lagt en ny pusselbit till historien om Sverige.
2. Ladda ner appen ”Tidsmaskinen” till din telefon. Skriv in ”traces”.
3. Starta på Blekinge museum och följ karta till de autentiska platserna och lyssna på berättelsen.
4. Du kan kolla hemma! Gå in på www.judiskamuseet.se. Där kan du lyssna och läsa mer om historien.

Det finns massor med intressanta programpunkter att ta del av, se kalendariet här på hemsidan!!

VAD HANDLAR DET OM?
Karlskrona var en gång en av Sveriges största städer. Basen för den svenska flottan och mycket betydelsefull. Om det vet vi mycket. Men Karlskrona är också ett myller av judiskt kulturarv. Det tar sin början med den segelduksfabrik som etablerades av Fabian Philip 1785. Genom det svenska skråsamhället, och den tidens normer, möter vi en annan del av den svenska historien. Judereglementets historia.

Ett regelverk som under lång tid styrde judarnas livsvillkor i det svenska riket. Om var de fick bo och med vad de hade rätt att arbeta. Judereglementet, och dess snåriga bestämmelser, är också en berättelse om Sverige. Om ett land som både behövde, och bjöd in nya människor från andra länder, men samtidigt avvisade och försvårade deras liv. Kom gärna hit men för dig gäller andra spelregler.
Judiska museet tar sig friheten att komplicera den svenska berättelsen för att göra Sverige till ett rikare och mer mångfacetterat land. Fjärran det Sverige många idag vill skapa.

Traces of Existence är en resa genom det svensk-judiska kulturarvet från slutet av 1600-talet till idag. Judiska museet avtäcker och återupptäcker den del av historien som kan vara välkänd för vissa, men dold för andra. Det judiska kulturarvet är ett invandrararv. Det man tog med sig och det som både färgar och färgas av det nya landet. Det är historien om ett inträde.

Traces of Existence är ett konstnärligt projekt och kunskapsplattform som
genomförs av Judiska museet på sex platser runt om i landet. Projektet pågår fram till september 2018 och görs i samarbete lokala museer.
Medverkande konstnärer  - Johan Thurfjell, Ulrika Sparre, Elsa Chartin, Hila Laviv, Johannes Heldén.

Judiska museet

Kontakt: Susanne Ström