Aktivitet|2018.03.15 —2018.04.15

Traces of Existence - Medborgarspelet

Judiska museet c/o Blekinge museum, Karlskrona

Judiska museets projekt "Traces of Existence" är en resa genom det svensk-judiska kulturarvet från slutet av 1600-talet till idag. Judiska museet avtäcker och återupptäcker den del av historien som kan vara välkänd för vissa, men dold för andra. Det judiska kulturarvet är ett invandrararv; det man tog med sig och det som både färgar och färgas av det nya landet. Det är historien om ett inträde.

Nedslaget i Karlskrona som Judiska museet gör genom Traces of Existence är inte bara ett historiskt sökande utan också en konstnärlig betraktelse av liv och samhälle, av lagar och hinder, integration och medborgarskap. Genom konstnären Ulrika Sparres tolkning  återspeglas den historiska kontexten i Karlskrona  och ges ett universellt och mänskligt perspektiv.

Karlskrona är ett myller av judiskt kulturarv. Det tar sin början med den segelduksfabrik som etablerades av Fabian Philip i Karlskrona 1785. Genom det svenska skråsamhället, och den tidens normer, möter vi en annan del av den svenska historien. Judereglementets historia. Ett regelverk som under lång tid styrde judarnas livsvillkor i det svenska riket. Om var de fick bo och med vad de hade rätt att arbeta. Judereglementet, och dess snåriga bestämmelser, är också en berättelse om Sverige. Om ett land som både behövde, och bjöd in nya människor från andra länder, men samtidigt avvisade och försvårade deras liv.

Traces of Existence är ett konstnärligt projekt och kunskapsplattform som genomförs av Judiska museet på sex platser runt om i landet.

I anslutning till projektet genomförs också föreläsningar och en guidad tur i spåren av judisk historia i Karlskrona. Datum och tid hittar du i kalendariet.

Spåren - app
Är du på plats i Karlskrona, kan du ta del av historien genom våra ljudspår som finns att hitta i appen ”Tidsmaskinen”. Ladda ner den till din telefon via din Play Butik eller AppStore, leta efter traces_of_existence_medborgarspelet. Starta på Blekinge museum och följ vår karta genom staden till de autentiska platserna och berättelserna. Det går också bra att från den 15 mars lyssna på berättelsen på Judiska museet

Kontakt: Susanne Ström
Plats/lokal: Blekinge museum