Aktivitet|2018.09.16 kl 11:00

Öppet hus i museets skattkammare

Här finns alla föremål samlade som inte visas i museets utställningar. Tema: Vapen i Blekinge museums samlingar.

Temat för dagen är vapen i Blekinge museums samlingar.

Bland de tusentals föremål som finns i Blekinge museums samlingar finns även många äldre vapen. Den 16 september är det dags för höstens första söndagsöppet på föremålsmagasinet Rosenholm och temat för dagen är just vapen.

Kl 13 berättar antikvarie Stefan Flöög om ett antal vapen från vår samling. Bland annat ”Get-Olas” pistoler och gjutformar från 1800-talets mitt. Hans unika bevarade gjutformar är de enda kända exemplaren tillverkade i järn, för gjutning av mässingpistoler. Vi visar också föremål från med anknytning till Karlskrona grenadjärregemente, en samling som inte visats i Blekinge sedan 1940-talet.

Vi får också besök av "världens bästa Karlssson". Johan Karlsson från Fågelmara har tävlat i svartkrutsskytte i över 30 år och innehar 33 individuella VM-guld och tre världsrekord. Kl 14 berättar han mer om sporten svartkrutsskytte och visar några av de bössor han tävlar med.

Du kan självfallet ta del av tusentals andra museiföremål i våra öppna magasin. Du kan ställa frågor om föremål, söka i databaser och titta i magasinet. Barnen kan "fickla" eller gå på bildjakt.

Öppet kl 11-16. Fri entré.

Kontakt: Christoffer Sandahl
Plats/lokal: Rosenholm