Blekinge museum

Grattis Chapman!

”Grattis på 300-årsdagen, Fredrik Henrik af Chapman!

År 1721 föddes skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman. Det firades med bland annat en film och ett utmanande Chapmanbingo för hela familjen!

FILM "Af Chapman 300 år - berättelsen om skeppsbyggargeniet"
Herman Lindqvist berättar historien om skeppsbyggmästaren, viceamiralen ocÅr 1721

Klicka här för att se filmen på YouTube!

CHAPMANBINGO - Går det att lära känna någon som är tre hundra år gammal?
I Chapmanbingot vill vi ta dig med ut på en promenad i höstluften precis där du befinner dig! Du får leta efter spår som tar dig tillbaka till 1700-talet och till många av de idéer och arbeten som gjorde Chapman till en av historiens mest framgångsrika skeppsbyggare.


Du skriver ut bingobrickan här eller hämtar den i Blekinge museums reception i Grevagården!

Instruktion: Leta efter det som finns på de bilderna. Gör som Chapman själv: tänk kreativt och fantasifullt om det är svårt att hitta rätt. Sätt ett kryss över varje bild du hittar. Hur många rader lyckas du få? Lyckas du få hela brickan? = Chapmanbingo!

9 september 1721 föddes Fredrik Henrik Chapman, en av Sveriges mest kända skeppskonstruktörer. Han kom under sitt nästan 90 år långa liv att ägna sig åt att studera och konstruera fartyg i alla möjliga former på flera varv runt om i Europa. Under af Chapmans tid som chef för varvet i Karlskrona, 1782-1793, effektiviserades fartygsbyggandet där. Han levde ett för sin tid ovanligt långt och okonventionellt liv, och slutade sina dagar i Karlskrona 1808.